Jenis-Jenis Tepung

by - Sunday, April 19, 2020

type of flour

A: "TEPUNG APA YANG SESUAI NAK BUAT ROTI YE?" 
B: "KALAU UNTUK BUAT KUIH??"


Rasanya ramai sedia tahu tepung tidak asing lagi dalam pembuatan kek, kuih muih dan juga goreng-gorengan. Tapi... tak semua tepung sama tau ๐Ÿ™… kalau salah guna tepung, kemungkinan tak menjadi lah resepi korang! So jom anis nak kongsikan jenis-jenis tepung yang selalu digunakan:


๐Ÿ€ Tepung High Protein- sesuai untuk menghasilkan roti


๐Ÿ€ Tepung Low Protein- dikenali sebagai tepung superfine, sesuai untuk kek


๐Ÿ€ Tepung beras- sesuai untuk kuih tradisional & bahan asas untuk gorengan


๐Ÿ€ Tepung serbaguna- sesuai untuk menghasilkan kuih muih, pau, mee, pastri, biskut


๐Ÿ€ Tepung naik sendiri- menaikkan & mencantikkan kek


๐Ÿ€ Tepung kastad- mewangikan masakan & mencantikkan tekstur kek


๐Ÿ€ Tepung gandum- sesuai untuk pelbagai jenis produk makanan


๐Ÿ€ Tepung ubi / jagung- untuk masakan bubur, keropok dan lempeng


Setakat ini dahulu info sharing kali ni, kalau nak tahu dengan lebih lanjut, korang semua boleh follow and like ๐ŸŒธH'yatt Dodol๐ŸŒธon Facebook

#sirfazlyent530v5
#ent530
#uitmperlis

You May Also Like

1 LOVE(S)

Thank you for dropping some comment and have a nice day! ๐Ÿ˜‰